اضطراب امتحان یک وضعیت روانشناختی است که در آن افراد در موقعیتهای آزمایش، پریشانی و اضطراب شدیدی را تجربه میکنند. بسیاری از افراد درجاتی از اضطراب و استرس را قبل و در حین امتحان تجربه میکنند، استرس امتحان در واقع میتواند یادگیری را مختل کند و به عملکرد در امتحان آسیب برساند.
اضطراب امتحان نوعی اضطراب عملکردی است. در شرایطی که فشار بر روی فرد زیاد است و عملکرد خوب قابل اهمیت است، افراد ممکن است چنان مضطرب شوند که در واقع نتوانند بهترین عملکرد خود را داشته باشند. برای درک کامل به دو نمونه دیگر از اضطراب عملکردی توجه کنید:
یک بسکتبالیست قبل از یک بازی بزرگ بسیار مضطرب میشود و تحت فشار زیادی قرار میگیرد در حدی که، در طول بازی شروع به از دست دادن ضربات ساده میکند. یک هنرجوی ویولن قبل از رسیتال به شدت مضطرب میشود. در طول اجرا، او چندین قسمت کلیدی را خراب میکند و تک نوازی خود را به هم میزند.
در حالی که افراد مهارت و دانش لازم را دارند تا در این مواقع بسیار خوب عمل کنند، اضطراب بیش از حد عملکرد آنها را مختل میکند. شدت اضطراب امتحان از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از افراد ممکن است این اضطراب را به صورت دلشوره و اخلال در سیستم گوارشی تجربه کنند در حالی که، این تجربه برای برخی دیگر ممکن است به شکل دشوار بودن تمرکز در زمان امتحان باشد.
البته کمی نگران بودن میتواند مفید باشد و باعث شود که، از نظر ذهنی هوشیار باشید و برای مقابله با چالشهای ارائه شده در امتحان آمادگی داشته باشید. از نظر علمی بین سطوح برانگیختگی و عملکرد ارتباطی وجود دارد. اساساً، افزایش سطح برانگیختگی تا یک نقطه خاص میتواند به شما کمک کند در امتحانات عملکرد بهتری داشته باشید.
هنگامی که اسطوح استرس امتحان و برانگیختگی از آن خط و نقطه خاص عبور کرد، تجربه اضطراب بیش از حدی است که، میتواند در عملکرد فرد در آزمون اختلال ایجاد کند. ترس بیش از حد میتواند تمرکز را دشوار و به یاد آوردن مطالبی که مطالعه کردهاید را، برای شما مشکل کند.
در آن زمان احساس میکنید، تمام اطلاعاتی که زمان زیادی را صرف مرور آنها کردهاید، ناگهان در ذهن شما محو و پاک شده است . به دنبال آن، سوالاتی بدون پاسخ میماند! این ناتوانی در تمرکز و یادآوری اطلاعات، خود به اضطراب و استرس بیشتر کمک میکند و توجه شما را روی آزمون بسیار دشوارتر خواهد کرد.